Ongelijkheids Maximum -Belasting heffen op obligaties aandelen en soortgelijke financiele producten


Belasting heffen op obligaties aandelen en soortgelijke financiele producten


Created: 2016-04-21 Last modified: 2016-04-21 Published: 2016-04-21

Het WRR heeft een onderzoek gedaan naar hoe ongelijk Nederland is. Op een gegeven moment stuiten ik op het woord flitskapitaal. Een paar zinnen later stond er een oplossing voor het probleem. Namelijk belasting heffen op financiële transactie over aandelen en obligaties.

Laten we eerst kijken naar de geschiedenis in handel in financiële producten. Wat opvalt is dat bij het ontstaan er een link te leggen valt tussen de reële economie en financiële producten. Een bedrijf en iemand met geld konden een overeenkomst sluiten dat iemand een aandeel kocht van het bedrijf. Het bedrijf kreeg zo een kans om te groeien en de persoon met geld kreeg de kans om zijn geld te zien groeien. Het was toen niet zo dat mensen na 2 minuten het aandeel verkochten. De situatie was dat mensen een paar maanden het aandeel hadden. Vervolgens keken ze of het bedrijf meer waard was geworden en dan konden ze het aandeel verkopen tegen een beter prijs. Doordat er een langere termijn aan verbonden was was er gelijk een verband te leggen tussen het succes van het aandeel en het succes van het bedrijf. Dit noem ik een link of verband tussen de reële economie en de financiële producten.

Tegenwoordig flits kapitaal over de hele wereld. Het kan beste zijn dat binnen een paar minuten miljoenen over de hele wereld flitsen. De aandeelhouder maakt waarschijnlijk winst. Echter de vraag die je kan stellen is er nog wel een relatie tussen de reële economie en het financiële product. Waarschijnlijk is het bedrijf binnen 2 minuten niet wezenlijk veranderd. Wanneer de volgende eigenaar weer de aandelen verkoopt is het bedrijf ook niet wezenlijk veranderd. Je kan je dan ook wel afvragen wat is het verband nog. Als er geen verband is met het aandeel in het bedrijf en de waarde van het financiële product betekent het dat er grote mate van speculatie hieraan de grondslag ligt. Dit lijdt weer tot een instabiele markt en mogelijke crisissen die hier uit voortvloeien.

De oplossing voor dit probleem is belasting heffen op deze financiële transacties in percentage. De handelaren kunnen dat niet met percentage van winst op het aandeel komen van 0.01 procent. Ze moeten een substantiële winst boeken wil het aandeel rendement opleveren. Het rendement moet meer zijn dan de belastingen. Het effect wat dit zal hebben is dat de aandelen langer moeten renderen. Wanneer aandelen langer renderen kom je terug bij de basis waarom financiële producten zijn ontstaan en dat is dat er een verband moet zijn tussen het aandeel en de reële economie.

http://www.wrr.nl/publicaties/publicatie/article/hoe-ongelijk-is-nederland-een-verkenning-van-de-ontwikkeling-en-gevolgen-van-economische-ongelijkhe/


Voer hier uw username en password in:

Username
Password