Ongelijkheids Maximum -Technologische vooruitgang en het ongelijkheidsmaximum


Technologische vooruitgang en het ongelijkheidsmaximum


Created: 2015-12-18 Last modified: 2015-12-18 Published: 2015-12-18

Velen zien technologische vooruitgang als vijand. In onze huidige kapitalistische systeem is het ook een beetje de vijand. Het probleem met technologische vooruitgang is dat steeds meer door minder mensen gedaan kan worden. Concreet betekent dat je dan minder hard hoeft te werken voor hetzelfde, want machines doen het werk. De keerzijde is algemeen bekend, er zijn hierdoor ook minder banen.

Het kapitalistische systeem werkt hier in de huidige situatie niet aan mee. Het kapitalistische systeem gaat uit van maximaal rendement halen. Dit doe je door mensen zo hard mogelijk voor weinig geld te laten werken. CAO's en de arbeidswet geven wat tegengas.

Het ongelijkheidsmaximum gaat tegen het maximaliseren van je rendement gedeeltelijk tegenin. Doordat ongelijkheid vastligt kan je niet meer winstmarges opkrikken door mensen minder te betalen. Als je als baas van een bedrijf meer wilt verdienen zal je de mensen onder je ook meer moeten geven. Dit ligt namelijk vast als het ongelijkheidsmaximum wordt ingevoerd.

Het probleem dat Stephen Hawking zegt is dat de klassenstrijd gaat bepalen wat er in de toekomst gaat gebeuren en niet de technische vooruitgang waardoor er minder banen komen.


Dit is zeker waar. Met het ongelijkheidsmaximum kan je deze klassenstrijd ten goede keren. De situatie kan ontstaan dat mensen minder kunnen werken en zo werk aan andere mensen kunnen gunnen doordat ze dankzij het ongelijkheidsmaximum genoeg inkomen behouden. Werkweekverkorting behoort dan tot de mogelijkheden.


Voer hier uw username en password in:

Username
Password