Ongelijkheids Maximum -Maori rivier in New Zeeland eerste rivier met rechten


Maori rivier in New Zeeland eerste rivier met rechten


Created: 2017-09-11 Last modified: 2017-09-12 Published: 2017-09-11

Op 17 maart 2017 heeft de eerste rivier dezelfde rechten gekregen als de mens. Het gaat om een strijd van de inheemse bevolking die claimt dat de  Maori rivier in New Zeeland geen schade mag oplopen omdat dan hun voortbestaan bedreigt wordt. De oplossing die daar gekozen is dat de rivier dezelfde rechten heeft gekregen als mensen. Dit is goed voor de inheemse bevolking omdat de rivier nu het recht heeft om voor zichzelf op te komen als de rivier en daarmee zijn intrinsieke waarde die het heeft wordt aan getast. Het komt er in wezen op dat delen van de aarde rechten geven binnen het kapitalisme ervoor zorgt dat de intrinsieke waarde die het al heeft erkenning krijgt en bescherming binnen het kapitalisme.

bron: https://www.travelessence.nl/reisnieuws/rechten-van-de-mens-gelden-nu-ook-voor-een-maori-rivier-in-nieuw-zeeland

update 23:59

De inheemse bevolking heeft uit hun inheemse cultuur de interpetatie dat rivieren, bergen en andere natuurlijke elementen levende entiteiten zijn. Dit aspect zie ja vaak terug bij natuurvolken overal ter wereld. 

De situatie met de moderne mens is dat onze relatie met de natuur en daardoor de aarde steeds indirecter wordt en daarmee ook onzichtbaarder. Tevens zie je dat we steeds meer inzichten krijgen dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen de moderne mens en de natuur. Waar het bij de inheemse bevolking van veel natuurvolken een vanzelfsprekendheid is komt de moderne mens er op een andere manier achter. Namelijk dat grenzen van de planeet in zicht komen.

Terwijl het perspectief totaal anders is van de Maori stam. Hun perspectief is dat de stam zonder dit recht niet meer voort kan bestaan, is het een duidelijk voorbeeld dat onderdelen van de Aarde rechten kunnen krijgen. Zei voelen hun manier van leven direct verbonden met de rivier, en dat zie je ook terug in hun religieuze overtuigingen dat de rivier leeft.

Het perspectief waar ik het in plaat is totaal anders. Deels moreel: De schoonheid die natuur ons bied tot het koesteren van biodiversiteit. Anders is dat we gewoon tegen de grenzen van de planeet aan zitten te kijken wat een overeenkomst is met de Maori overtuiging. Er is een noodzaak voor een systeemverandering binnen het kapitalisme. Het laatste punt is harmonie, harmonie met mensen en je collega's binnen het kapitalisme waar het ongelijkheidsmaximum probeert te creëren, maar ook dat kapitalisme in harmonie komt met de aarde door van de aarde geen externaliteit meer te maken maar een onderdeel van het kapitalisme.


Voer hier uw username en password in:

Username
Password