Ongelijkheids Maximum -Externaliteiten Rechtspersoon Eigendomsrecht Fiscale bevoegdheden voor de Aarde

Externaliteiten Rechtspersoon Eigendomsrecht Fiscale bevoegdheden voor de Aarde


Created: 2017-09-10 Last modified: 2017-09-10 Published: 2017-09-10

In ons huidige kapitalistische samenleving worden grondstoffen, planten en dieren als externaliteiten beschouwd. De aarde is in de huidige situatie geen rechtspersoon. Het probleem is dan ook de aarde heeft geen rechten, de aarde is van niemand en van iedereen. In de economie word de aarde beschouwd als een externaliteit die je nodig hebt om je bedrijf te kunnen draaien. Het probleem die ontstaat is dat grondstoffen ontgonnen worden planten en dieren gepatenteerd en kennelijk zo eigendom worden van een aantal bedrijven. 

Dit eigendomsrecht heeft totaal geen arbeid nodig om het te maken, het is van nature aanwezig zoals bijvoorbeeld olie. We kennen de oliebaronnen. In het midden oosten kan je deze vinden, maar ook in Rusland of andere delen van de wereld. De situatie is dat deze rijkdom nu eigendom is van een klein aantal mensen die in wezen dingen uit de aarde halen om vervolgens waarde toe te voegen aan de economie en zelf vervolgens rijk te worden. Wat hier mis mee is is dat de rijkdom gecreëerd is door de aarde. Dus de aarde moet deze rijkdom ook toekomen en niet een paar individuen. 

Het kapitalistische systeem gaat ervanuit dat alleen rechtspersoon rechten hebben binnen het systeem. Omdat de aarde geen rechtspersoon is in het kapitalistische systeem (wat verzonnen is door mensen) ontstaat de situatie dat de aarde in het systeem een externaliteit is en ook geen rechten heeft.

Doordat de aarde geen rechtspersoon is en daardoor geen rechten heeft kan de aarde in het kapitalistische systeem niks doen. De oplossing is dan ook om binnen het kapitalistische systeem de aarde rechten te geven en dit doe je door van de aarde een rechtspersoon te maken. Hierdoor krijgt de Aarde rechten en kan de aarde voor zijn belangen gaan strijden net zoals bedrijven dat doen in het kapitalistische systeem. Als je punt is dat de aarde geen mens is dan is het argument een bv is ook geen mens en mensen vertegenwoordigen de bv's, dezelfde constructie kan je ook bij de aarde bedenken.